Tempahan tapai pulut manis
PADA zaman dahulu banyak pantang larang
yang perlu dipatuhi dalam proses pembuatan
pencuci mulut, tapai. Antaranya si pembuat
tidak boleh makan sirih atau mendekatkan
diri dengan benda-benda yang berwarna
merah.
yang perlu dipatuhi dalam proses pembuatan
pencuci mulut, tapai. Antaranya si pembuat
tidak boleh makan sirih atau mendekatkan
diri dengan benda-benda yang berwarna
merah.
Mengikut kepercayaan, jika pantang larang
itu diingkari, tapai yang berwarna putih itu
akan berubah warnanya menjadi merah dan
rasanya kurang enak. Kepercayaan itu juga termasuklah si pembuat
tapai tidak boleh makan makanan yang
masam ketika membungkus kerana ia akan
menyebabkan rasa tapai berubah menjadi
masam. Hari ini, tapai yang dianggap sebagai
makanan tradisional bukan hanya
dihidangkan pada majlis-majlis keraian di
kampung-kampung bahkan ia juga
dihidangkan di kebanyakan hotel bertaraf
lima bintang.
itu diingkari, tapai yang berwarna putih itu
akan berubah warnanya menjadi merah dan
rasanya kurang enak. Kepercayaan itu juga termasuklah si pembuat
tapai tidak boleh makan makanan yang
masam ketika membungkus kerana ia akan
menyebabkan rasa tapai berubah menjadi
masam. Hari ini, tapai yang dianggap sebagai
makanan tradisional bukan hanya
dihidangkan pada majlis-majlis keraian di
kampung-kampung bahkan ia juga
dihidangkan di kebanyakan hotel bertaraf
lima bintang.
Perniagaan tapai pulut misalnya,
turut mematuhi beberapa banyak pantang
larang ketika proses pembuatan tapai. ketika ditemui baru-baru ini.
turut mematuhi beberapa banyak pantang
larang ketika proses pembuatan tapai. ketika ditemui baru-baru ini.
pembuatan tapai
menuntut ketelitian yang tinggi bagi
mengekalkan rasa manisnya. Cara membuat
tapai pulut ialah pulut perlu dicuci bersih dan
direndam semalaman. Alas plastik PEKERJA tapai pulut menimbang dan membungkus tapai pulut yang ditempah. Selepas itu pulut tersebut dikukus selama satu
jam. Semasa dikukus, pulut perlu direnjis
dengan air supaya ia cepat masak. Selepas hampir satu jam, pulut tersebut
diletakkan di atas troli beralaskan plastik
pada suhu 35 darjah Celsius. Pada suhu yang disifatkan sebagai suam-
suam itu, taburkan ragi di atas pulut. Pulut
tersebut kemudiannya sedia dibungkus
dengan kertas dan ditimbang untuk
dimasukkan ke dalam kotak. “Kami lebih selesa menggunakan plastik
sebagai alas dan dibalut dengan kertas warna
mengikut perisa. Bungkusan-bungkusan
pulut itu dimasukkan ke dalam kotak dan
sedia untuk dijual,” katanya. walaupun tiada pantang
larang tertentu dalam pembuatan tapai
pulutnya, tidak bermakna dia tidak
mengamalkan pantang larang orang dulu-
dulu. “Apa yang paling penting dalam proses
pembuatan tapai pulut ialah kebersihan dan
cara kerja yang teliti kerana tapai pulut ini
boleh dikatakan sebagai makanan yang
sangat sensitif kepada si pembuatnya,”
katanya. Selepas empat tahun mencuba, membuat dan
menjalankan perniagaan menjual tapai perisa
asli dan pandan, . Tambahnya, sebelum ini tapai aiskrim dan
tapai ubi selalu menjadi sebutan. Orang ramai
hanya dapat merasa dua perisa tersebut
selain daripada perisa asli dan pandan. Bagi memberi kelainan kepada penggemar
tapai,TAPAI mendapat
permintaan yang tinggi khususnya untuk
majlis-majlis keraian.
menuntut ketelitian yang tinggi bagi
mengekalkan rasa manisnya. Cara membuat
tapai pulut ialah pulut perlu dicuci bersih dan
direndam semalaman. Alas plastik PEKERJA tapai pulut menimbang dan membungkus tapai pulut yang ditempah. Selepas itu pulut tersebut dikukus selama satu
jam. Semasa dikukus, pulut perlu direnjis
dengan air supaya ia cepat masak. Selepas hampir satu jam, pulut tersebut
diletakkan di atas troli beralaskan plastik
pada suhu 35 darjah Celsius. Pada suhu yang disifatkan sebagai suam-
suam itu, taburkan ragi di atas pulut. Pulut
tersebut kemudiannya sedia dibungkus
dengan kertas dan ditimbang untuk
dimasukkan ke dalam kotak. “Kami lebih selesa menggunakan plastik
sebagai alas dan dibalut dengan kertas warna
mengikut perisa. Bungkusan-bungkusan
pulut itu dimasukkan ke dalam kotak dan
sedia untuk dijual,” katanya. walaupun tiada pantang
larang tertentu dalam pembuatan tapai
pulutnya, tidak bermakna dia tidak
mengamalkan pantang larang orang dulu-
dulu. “Apa yang paling penting dalam proses
pembuatan tapai pulut ialah kebersihan dan
cara kerja yang teliti kerana tapai pulut ini
boleh dikatakan sebagai makanan yang
sangat sensitif kepada si pembuatnya,”
katanya. Selepas empat tahun mencuba, membuat dan
menjalankan perniagaan menjual tapai perisa
asli dan pandan, . Tambahnya, sebelum ini tapai aiskrim dan
tapai ubi selalu menjadi sebutan. Orang ramai
hanya dapat merasa dua perisa tersebut
selain daripada perisa asli dan pandan. Bagi memberi kelainan kepada penggemar
tapai,TAPAI mendapat
permintaan yang tinggi khususnya untuk
majlis-majlis keraian.
Tempahan tapai pulut manis untuk
sebarang majlis dan kenduri.
Jadikan majlis anda lebih menarik dengan hidangan manisan tradisional ini.
Tempahan tapai pulut.
sebarang majlis dan kenduri.
Jadikan majlis anda lebih menarik dengan hidangan manisan tradisional ini.
Tempahan tapai pulut.
Penghantaran bagi
tempahan sekitar bandar klang, shah
alam, banting,putrajaya,petaling jaya,subang jaya dan sekitar lembah klang.
tempahan sekitar bandar klang, shah
alam, banting,putrajaya,petaling jaya,subang jaya dan sekitar lembah klang.
Tapai pulut daun getah seunit: RM0. 20
Tapai pulut bekas lutsinar seunit:RM0.
70
70
hubungi : 0147360384/sukriramli
Lawati facebook kami: http//:www.facebook.com/tempahantapaipulut
Advertiser: Sukriramli
Location: Telok Panglima
Garang, Selangor, Malaysia
Location: Telok Panglima
Garang, Selangor, Malaysia
Tags: tempah tapai,tempahan tapai,tempahan tapai pulut,tapai pulut,resipi tapai pulut,pembuatan tapai pulut,tapai pulut daun getah.m/tempahantapaipulut
No comments:
Post a Comment