tapai~ tradisi dan Sihat
Terdapat 2 jenis tapai yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia iaitu tapai ubi dan tapai pulut terutamanya dari kalangan mereka yang tinggal di daerah pantai timur. Tapai pulut lazimnya dibuat pada usim perayaan manakala tapai ubi sering disediakan tidak kira waktu.
~tapai pulut~
~Tapai Ubi~
Tapai biasanya didapati didalam bungkusan daun pisang dan ada juga yang menyediakan di dalam bekas plastic untuk memudahkan. Rasanya yang manis dek diperap bersama ragi selama beberapa hari membuatkan ianya amat menyelerakan. Tapai ubi biasanya lebih diminati kerana ianya boleh disediakan dari pelbagai jenis masakan seperti tapai ubi bersama susu, tapai ubi goring dan bermacam lagi.
~tapai ubi diperbuat daripada ubi kayu~
Pasti ramai diantara kita yang tidak tahu bahawa disebalik kemanisan tapai ubi tersirat juga empunyai khasiat kepada kesihatan tubuh badan manusia. Kemanisan yang selalu mendatangkan kebimbangan kepada si penggemar dikhuatiri mendatangkan penyakit berbahaya seperti diabetes dan sebagainya,
Dr Latifah,pensyarah UPM berkata walaupun bakteriosin dikenal pasti menunjukkan tindak balas yang positif untuk menggalakkan aktiviti antikanser, ini tidak berpotensi bagi mengubat penyakit berkenaan. Kajian yang akan dijalankan adalah kesinambungan kepada penyelidikan yang dibuat rakannya, Prof Madya Dr Foo Hooi Ling, yang berjaya mengekstrak bakteriosin berkenaan daripada tapai ubi.
tapai ubi berpotensi mencegah tujuh penyakit kanser seperti servikal, ovari, payudara dan leukemia yang sinonim dengan wanita.
tapai ubi berpotensi mencegah tujuh penyakit kanser seperti servikal, ovari, payudara dan leukemia yang sinonim dengan wanita.
No comments:
Post a Comment