Friday, 21 September 2012

tapai ubi



TAPAI UBI

Bhn2..
1 kg ubi kayu - kupas n kikis br dbersihkn
1 1/4 keping ragi - yg berukuran sbsr duit syiling 50 sen kisar n ayak
beberapa helai daun pisang
gula pasir scukupnya

Cara2..
1. Ubi yg telah dbersihkn dkukus hngga sprh masak saja. Kemudian sejukkn.
2. Potong ubi anggaran 6 cm pnjng, kmudian sapukn ragi yg telah dhaluskn td.
3. Taburkn gula scukupnya ke ats ubi n susun dlm sbuah bekas yg beralaskn daun pisang. Susun shingga habis n tutup dgn daun pisang lg lalu dtutup rapat bekas. Bungkus dgn shelai kain putih ato plastik n peraplah slama 3 hari.
4. Apabila bau tapai sdh naik, ia akn mgeluarkn air n ubi akn mjadi lembut.
5. Bole dbgks kecil2 dgn daun pisang n masukkn dlm icebox.


TAPAI PULUT

Bhn2..
1 kg beras pulut - drendam slama 2 jam n dkukus hngga masak
1 biji ragi - kisar n ayak
Gula pasir scukupnya

Cara2..
1. Ambil pulut yg dkukus n masukkn ke dlm bekas. Biarkn sejuk.
2. Ratakn pulut d ats daun pisang, taburkn ragi n gula d atsnya. Gaul rata.
3. Smpn dlm bekas n biarkn dlm 2 hr.
4. Kemudian kepalkn pulut n bole dbgks dgn daun pisang.


No comments:

Post a Comment